5 underliga och konstiga fåglar

1. Hjälmnäshornsfågel

Hjälmnäshornsfågeln (Rhinoplax vigil) är den största fågeln i familjen näshornsfåglar. Fågeln kan hittas på Malackahalvön, Sumatra och Borneo. Dess hjälmliknande näbb kan väga upp till 11% av fågelns totala vikt, där fågeln vid fullvuxen ålder kan väga upp till 3kilo. Näshornsfåglar är kända för sin stora och underliga näbb. Det som är unikt för Hjälmnäshornsfågeln är att näbben är massiv och används när hanarna slåss mot varandra. Bland en viss urbefolkning i Sarawak är fågeln enligt utsago känd för vaka över floden mellan liv och död.

Idag är Hjälmnäshornsfågeln som ras akut hotad. Människan jagar djuret för dess horn, dels för att göra olika dekorationer och i kina sägs hornen vara bra för hälsan vilket har ökat efterfrågan på Hjälmnäshorsnsfågeln.

Hjälmnäshornsfågeln ser ut att komma från en annan tid

2. Ceylongrodmun

Ceylongrodmunnen är en fågel som lever på Sri Lanka och är väldigt svår att se under dagen. Fågeln är nämligen ett nattdjur som jagar insekter och parar sig under kvällstid. När fågeln känner sig osäker väljer den inte i att fly i första taget, utan har tillit till sitt camouflerande utseende. Under hotade situationer pekar fågeln näbben uppåt, vilket kan få den att likna en avbruten gren. Ceylongrodmunnen lever på insekter, vilken den fångar om nätterna. Under parningstiden häckar hanen vanligtvis om dagen och delad tid under natten. Nästet är litet och fågeln får bara ett ägg i taget. Efter att fågeln föds stannar den vanligtvis hos föräldrarna i några månader. Nästet förstörs efter varje häckning, men kan ofta byggas upp igen på samma gren.

Fågelns läte låter som ”skeraauuw” och ”skvar-skvar-skvar”. Den sjunger mest under skymning.

 

3. Svärdsnäbb

Näbbens längd gör att arten kan födosöka efter nektar i blommor med nektargömmen som inte kan nås av kolibriarter med kortare näbbar.

Anledningen till att Svärdnäbben (Ensifera ensifera) är med på denna lista är som dess svenska namn antyder – den mycket långa näbben. De fullvuxna fåglarna kan ha en näbb med en längd på upp till 11 centimeter, vilket ofta är längre än kroppen. Denna egenskap är arten ensam om i fågelvärlden. Vid vila håller fåglarna den långa näbben närmast vertikalt, detta för att hålla rätt balans och avlasta nackmuskulaturen.

Fjäderdräkten är mörkt grönaktig, med en ljusare fläck bakom ögat. Stjärten är svart och djupt kluven. Hanen och honan liknar mycket varandra till utseendet, förutom att honan har gråaktig haka och att honans ljusa ögonfläck är större än hanens.

Fåglarnas vikt uppgår till mellan 12 och 15 gram.

4. Kungsgam

Kungsgamen (Sarcoramphus papa) är en asätande rovfågel som tillhör familjen nya världens gamar. Den placeras som ensam art i släktet Sarcoramphus, men fossil från andra arter av släktet är kända. Gamen är stor och huvudsakligen vit till färgen men har svarta fjädrar i vingar, stjärt och krage. Huvud och nacke saknar fjädrar och det som uppmärksammar denna fågel är huden som kan ha olika färg, bland andra gul, orange, blå, lila och röd. Kungsgamen har en iögonfallande köttig ”vårta” på näbben.

Denna gam är som sagt asätare och gör ofta det första hugget på ett nyligen dött djur. Den kan också tränga undan fåglar som tillhör mer småväxta arter av nya världens gamar från as. I fångenskap har kungsgamar levt upp till 30 års ålder. Kungsgamen är listad som livskraftig (LC) av IUCN men antalet minskar, framför allt på grund av att många av de områden där den lever nu förändras så att de inte längre passar kungsgamen lika bra.

5. Praktfregattfågel

Praktfregattfågel (Fregata magnificens) är en mycket stor havsfågel i släktet fregattfåglar. Vanligtvis är praktfregattfågeln tämligen anspråkslös, men under parningssäsongen blåser hanen upp sig likt en groda för att locka till sig en partner. Praktfregattfågeln är en skicklig flygare som huvudsakligen lever på fisk. Den landar aldrig på vattnet utan tar sin fångst genom att flyga nära havsytan. Den ägnar sig också åt kleptoparasitism då den attackerar andra havsfåglar och tvingar dem att släppa sitt byte. Detta piratbeteende har bidragit till att ge fågelfamiljen namnet fregatt-fåglar.

Comments(3)

  • Anonym

    17 oktober 2023

    YES, SO GOOD!

  • hfydtys

    06 september 2021

    super gooooooohoooood

  • Anonym

    20 november 2020

    its amasing
    i love it

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.