5 Utdöda djur

Posted on 19. Jun, 2010 by in Djur & Natur

+52

Utdöda djur

Bilder och fakta på fem utvalda djur som har utrotats på grund av människans framfart. Jag har valt ut djur som har blivit utrotade på senare tid på grund av att jag tycker det är mer intressant och för att visa att det verkligen dör ut djur nu i modern tid. Har du några bra åsikter så tveka inte att skriva en kommentar!

Kvagga (Quagga – Utdöd 1883)

Kvagga - Quagga

Kvaggan som ser ut som en blandning mellan en zebra och en häst fanns i Sydfrika och närgränsande länder. Under 1600-talet fanns det gott om arten, men allt eftersom Sydafrika fick sitt goda rykte om jaktparadis dödades det 1000-tals Kvaggor varje år. 1883 dog den sista Kvaggan på Artis Zoo i Amsterdam.

"Nykvagga" - Korsningar Mellan Zebror och Hästar

Idag görs försök på att återuppliva denna vackra ras genom korsningar mellan Zebror och Hästar. Trots likheterna i utseendet är dessa ”nykvaggor” förstås inte genetiskt identiska med den utdöda underarten. De är mycket få och inga lever vilt.

Pungvarg (Thylacine – Utdöd 1936)

Pungvarg - Thylacine

Pungvarg, som även kallades för Tazmanian Tiger, är det största kända pungdjuret i modern tid. Arten levde bara i Tazmanien och när emigranter började kolonisera ön vid 1800 talet sjönk Pungvargens population drastiskt. Människan förstod inte vad det var för djur och dessutom blev den ”Tazmanske tigern” anklagad för att riva får, vilket ledde till skottpengar för varje skjutet exemplar. Detta är förmodligen inte sant då arten mestadels jagade mindre djur.

1936 var djuret officiellt utrotat och det sista kända exemplaret som dog ut var i fångenskap. Tragiskt.

Den sista kända levande Pungvargen hette Benjamin

Dront (Dodo – Utdöd  ~1600)

Dront - Dodo

Dronten klassificeras som en nära släkting till duvorna och levde på Mauritius fram till slutet av 1600-talet. Det fanns åtminstone två (kanske tre) olika arter av drontfåglarna. Karaktäristiskt för dem var de grova benen, den tjocka näbben, som var längre än huvudet med en nedåtböjd spets, och att de hade mycket små och förkrympta vingar, vingfjärdrar och stjärtfjädrar. Dronten saknade flygförmåga och var en relativt tung och långsam fågel. På bilder (teckningar, målningar och graveringar) som finns kvar idag ser den väldigt tjock ut, men det kan bero på att exemplaren som avbildades varit övergödda.

Dronten saknade rovdjur eller andra hot i sin omgivning tills människor upptäckte Mauritius i slutet av 1400-talet och inom loppet av ca. 200 år lyckades man utrota den gulliga fågeln. Sannolikt kan huvudorsaken varit ditförda djur som grisar, råttor och apor som plundrade dronternas bon, men även att man högg ned stora delar av skogen. Drontköttet sägs inte ha varit något höjdare att äta.

1973 upptäckte forskare att Calvariaträden, som enbart återfinns på Mauritius, var på väg att dö ut pågrund av avsaknaden av dronten. Den åt antagligen trädets frön som aktiverades i tarmsystemet. För att rädda trädet matade man kalkoner med frön istället och numera kallas även trädet för drontträd.

Det finns inga uppstoppade exemplar av dronten kvar idag, det sista, som fanns på Oxford’s Ashmolean Museum, brann upp 1755. Däremot finns ett ägg på ett museum i sydafrika och skelett på diverse andra museum (enligt Wikipedia).

På engelska (och många andra språk) heter fågeln dodo som tragiskt nog även är synonym med dumskalle och idiot – ett hån mot den bortgångna fågeln.

(taget från flashback)

Perean Ibex (Capra pyrenaica pyrenaica – Utdöd 2000)

Pyrenean Ibex - Capra pyrenaica pyrenaica

Perean Ibex var det första däggdjuret som blev utdöd under  2000-talet.Rasen som befann sig i Spanien Sjönk drastiskt i antal under 1900-talet av okänd anledning, 1910 fanns det inte fler än 40. 1993 fanns det bara 10 levande Perean Ibex kvar och en plan för att rädda arten från utrotning startades, som aldrig lyckades. Den 6 januari 2000 hittades det sista överlevande exemplaret död under ett fallet träd med krossad skalle i Ordesas nationalpark, Spanien. Hon hade getts namnet Celia.

Hoppet är inte över! Flera embryon är sparade nedfrysta för framtida kloningsprojekt. Åtskilliga försök har gjorts och några Pyrenean Ibex har fötts men dött vid födseln av inre skador. Vem vet, någon gång i framtiden kanske vi får se en söt ”Pyrre” skutta omkring.

Kaspisk tiger (Utdöd 1970)

Kaspisk Tiger

Kaspisk tiger eller persisk tiger (Panthera tigris virgata) är en underart av tiger som man kunde hitta i Iran, Irak, Afghanistan, Turkiet och Mongoliet. Trots att den har setts vid ett flertal tillfällen anses det att den utrotades på 1900-talet. Man tror att den dog ut under 1970-talet. Om den lever kvar, så är man ganska säker att den förekommer i små populationer i Afghanistan (upp mot 20 eller 30 djur).

Den kaspiska tigern är den tredje största tigerunderarten och den har en ganska satt och lång kroppsform med starka ben och ovanligt långa klor. Öronen är små och korta och den har en lång och tät päls. Färgen på en kaspisk tiger påminner om den bengaliska tigerns. En kaspisk tigerhane kan väga upp till 240 kilogram medan en hona kan komma upp till 135 kilogram.

År 19 f.Kr. fick kejsare Augustus en kaspisk tiger i gåva i från den indiska ambassadören. Den blev den första kaspiska tigern som stred i de romerska arenorna. För romarna var den ganska lätt att få tag i eftersom den fanns vid Romarrikets östra gränser. De började att importera tigrar från Kurdistan, Persiska riket och Mesopotamien. I arenorna fick de strida mot gladiatorer och lejon som det numera utdöda europeiska lejonet.

Under 1900-talet arbetade den ryska regeringen mycket aktivt med att försöka utrota den kaspiska tigern. De hade startat ett program för att göra ny mark att bosätta sig på och det fanns inte något utrymme för tigern i deras planer. Regeringen gav order till armén att döda alla kaspiska tigrar de stötte på runt Kaspiska havet.

Tigrarnas sista fäste i Ryssland var i Tigrovaya Balka och där såg man den sista tigern vid mitten av 1950-talet. Att veta exakt när den kaspiska tigen utrotades är inte möjligt, och det har förekommit rapporter om att det fortfarande finns kvar några djur i Afghanistan eller Turkiet.

Om det gör det så kan det i framtiden bli aktuellt att eventuellt ta DNA från en av dessa tigrar och på så sätt klona några djur och därefter återskapa tigerarten.

(taget från
wikipedia)

(utdöda djur – Extinct animals)

46 Svar till “5 Utdöda djur”

 1. lukas järmark

  30. Maj, 2016

  DJUR<333333

  Svara på detta inlägg
 2. Namn

  26. Maj, 2016

  Varför är du inne på en sådan här sida då om du tycker att djur är tråkiga 🤔

  Svara på detta inlägg
 3. matilda sormunen

  26. Maj, 2016

  Jag älskar djur så mycket. Bästa sidan. Älskar alla som har skrivit på den hära sidan!!!!

  Svara på detta inlägg
 4. Namn

  26. Maj, 2016

  tja

  Svara på detta inlägg
 5. Isabela

  25. Apr, 2016

  Wow!! Häftigt!!!

  Svara på detta inlägg
 6. Namn

  12. Apr, 2016

  djur som döt ut pga jakt då?

  Svara på detta inlägg
 7. Achmed Svensson

  01. Feb, 2016

  myket fin sida

  Svara på detta inlägg
 8. Namn

  26. Jan, 2016

  Jo Oscar

  Svara på detta inlägg
 9. Namn

  26. Jan, 2016

  Nää d e du ite Elin

  Svara på detta inlägg
 10. Namn

  26. Jan, 2016

  Jag lovar jag e jätte cool eller hur??

  Svara på detta inlägg
 11. Namn

  26. Jan, 2016

  Jag e cool

  Svara på detta inlägg
 12. Namn

  26. Jan, 2016

  Omg va jobbiga ni är

  Svara på detta inlägg
 13. Anonym

  22. Jan, 2016

  Hej oskar

  Svara på detta inlägg
 14. Namn

  20. Jan, 2016

  NO ÄR FETT TRÅKIGT…………………………………

  Svara på detta inlägg
 15. hej monica

  19. Jan, 2016

  vår lärare gillar inte när vi tar pandor till vår utrotade djur uppgift XD

  Svara på detta inlägg
 16. Namn

  18. Jan, 2016

  21

  Svara på detta inlägg
 17. Namn

  18. Jan, 2016

  oscar bruh

  Svara på detta inlägg
 18. Kowthar

  16. Dec, 2015

  hahahahahaha det var roligt jag gillar komentarer dat här är min kometarer

  Svara på detta inlägg
 19. Namn

  10. Dec, 2015

  😎😎😎😎

  Svara på detta inlägg
 20. Namn gurra

  09. Dec, 2015

  HAHAHAH DEEEEEZZZ NUTZZ

  Svara på detta inlägg
 21. Namn

  07. Dec, 2015

  got emm

  Svara på detta inlägg
 22. Namn Anders Sas

  08. Jul, 2015

  Skriv din kommentar här…

  Svara på detta inlägg
  • Djur älskare

   24. Aug, 2015

   Jag tycker det är dåligt men samtidigt så dör ibland djur arter för att andra arter som finns ska få plats.Sen är det så dåligt att människor dödar andra djur för sina behov av saker.Men jag tror faktiskt att människor har fel ibland om att säga att ett djur ska dö just då och så är det inte helt säkert att djur som dronten har dött kanske bara gömmer dom sig eller nåt.Man ska bli medlem i djurferenigar som world animal protektion eller panda planet.Bli medlem i panda planet för det är jag och då hjälper man djur.man får också tidningar och klistermärken och mycket mer.Bli medlem innan det är försent

   Svara på detta inlägg
 23. Klaaaara

  13. Maj, 2015

  Super intressant sida

  Svara på detta inlägg
 24. Samuel

  10. Apr, 2015

  Min dröm är att återuppliva djur som människan har utrotat ex. kvaggan

  Svara på detta inlägg
 25. Ludvig

  11. Mar, 2015

  FAn VAD TRÅKIT jag hadde vevrkligen villat se dom irl!!!!
  så jävla synd

  Svara på detta inlägg
 26. Lina

  22. Jan, 2015

  Fett jävla bra

  Svara på detta inlägg
 27. Namn

  08. Jan, 2015

  Så jävla bra skrit om så fula djur

  Svara på detta inlägg
 28. Njdjdamn (required)

  08. Jan, 2015

  Skriv din kommentar här…

  Svara på detta inlägg
 29. kingen5

  22. Okt, 2013

  tjaa är i skolan men det var nice

  Svara på detta inlägg
 30. guest

  01. Jul, 2013

  Med risk att låta cynisk, så pekar en del faktorer bla. texten om Kaspisk tiger på ett utnyttjande av att människan skall få uppfattningen att människan är en farsot för naturen.

  Min erfarenhet är att detta inte är hela sanningen, och att man målar upp skräckbilder för att driva igenom en ändring i samhället. Läs om Agenda 21 som är en förfärlig regelsamling med svåra konsekvenser för hela den mänskliga rasen.

  Svara på detta inlägg
 31. maja

  28. Mar, 2013

  asså varför dör alla djur snart kommer vi bli att alla djur dör och alla mäninskor sitter med sina datorer och allt djuren äger skiter vi i men asså dom har ju också ett liv exakt som vi!

  Svara på detta inlägg
 32. rasmus holl

  05. Nov, 2012

  fan vad tråkigt det är så fina

  Svara på detta inlägg
 33. Matilda

  22. Jul, 2012

  Näämen förfarligt ! Kan ingen stoppa detta för gångs skull?;(

  Svara på detta inlägg
 34. amar

  12. Dec, 2011

  fyfan va taskiga människor är

  Svara på detta inlägg
 35. Adde

  23. Nov, 2011

  Väldigt intressant och sorgligt.
  Dessa fina djur!

  Svara på detta inlägg
 36. Linn

  27. Okt, 2011

  Hej ! Jag forskar om utrotningshotade djur i skolan . Det var intressant att läsa om det men det är verkligen hemskt . Hoppas att det inte fortsätter i samma takt tills jag blir stor för då kommer det inte finnas några djur kvart typ . Lägg gärna upp mer .

  Kram
  Linn

  Svara på detta inlägg
 37. Robban

  08. Okt, 2011

  Hej.
  Jag har sett dessa bilder på dessa utdöda djur så många ggr nu.
  Man fylls av sorg och skam, över att man är människa, man skämms.

  Inte nog med att människan tar varandras liv, vilket jag bryr mig mindre om, utan vi tar liv på oskyldiga djur, varelser, för att vi behöver land att bygga på, tex kaspiska tigern.

  Seriöst, vad är det med människan?
  Det är fler tiger sorter de börjar bli ont utav, fåglar, vildkatt som lever uppe i bergen som de finns ett fåtal av.

  Kvagga, hur vackra är dem inte? Varför är man inte rädd om våra vackra varelser?
  Älskar kvaggan, och hade mer än gärna velat se den, med mina ögon, kommer aldrig ske, då nykvagga är människans ”påhitt”.

  Man blir arg, människan måste börja ta sitt ansvar, vi äger inte moder jord, vi delar den med många andra, och den är bara på låns.

  Tack för att du postade dessa fantastiska bilder och text.

  Mvh robert

  Svara på detta inlägg
 38. Oscar

  21. Jun, 2010

  Finns det några fler utrotade djur som du känner till på rak arm? =)

  Svara på detta inlägg
 39. Oscar

  20. Jun, 2010

  Sad, men intressant!

  Svara på detta inlägg
 40. lassekartong

  19. Jun, 2010

  awsome mann!

  Svara på detta inlägg

Vi Älskar kommentarer, Skriv en nu!