Back

Kabul Idag & 40 År Sedan

Kabul Idag & 40 År Sedan

Kabul Idag och för 40 år sedan

Kabul är huvudstaden och den största staden i Afghanistan, belägen i provinsen Greater Kabul. Enligt en folkräkning 2009, har en befolkning på 3.568.500.  Det är ett ekonomiskt och kulturellt centrum, belägen 5.900 fot (1.800 meter) över havet i en smal dalgång, inklämd mellan Hindu Kush bergen längs floden Kabul. Staden är kopplad till Ghazni, Kandahar, Herat och Mazar-e Sharif via en cirkulär motorväg som sträcker sig över hela landet. Det är också början på huvudvägen till Jalalabad och, vidare, Peshawar, Pakistan.

Kabul huvudprodukter är ammunition, tyg, möbler och sockerbetor, men sedan 1978, ett tillstånd av nästan ständig krig har begränsade ekonomiska produktiviteten i staden. Ekonomiska produktiviteten har förbättrats sedan införandet av Islamiska republiken Afghanistan 2001 [5].

Kabul är över 3000 år gammal, många imperier har länge kämpat över staden för dess strategiska läge utmed handelsvägarna i södra och centrala Asien. 1504, erövrade Babur Kabul och använde det som sitt högkvarter till 1526, innan hans erövring av Indien. 1776 gjorde Timur Shah Durrani är huvudstad i modern Afghanistan. [6] Sedan Sovjetunionens krig i Afghanistan under 1980-talet har staden varit ett konstant mål förstörts av rebeller eller militanta. Det är för närvarande i ett tidigt skede av återuppbyggnaden. [7] Nya byggprojekt genomförs nu försök att modernisera staden.
Källla: Wikipedia