Världens 7 underverk

Världens sju nya underverk

Chichén Itzá (Mexico)

El Castillo

Ett av dom sju underverken är alltså platsen, som en gång i tiden var en blomstrande stad, Chichén Itzá. Maya folket hade många konstigheter för sig men en av dom roligaste måste va deras bollsport, ulama.

så här såg spelplanen ut

Ulama är världens äldsta sport som fortfarande spelas, spelet är liknande volleyboll men man får bara skjuta bollen med höften. Lustigt värre. Ibland var även hemska ritualer inblandade i denna sport och bollen byttes ofta ut till människohuvuden till slavar som hade blivit offrade.

Hur man spelar sporten ser du HÄR

Ett bollhål till sporten uluma som inte tillhörde sporten från början

skön detalj till prästernas tempel

Kinesiska muren (Kina)

Kinesiska muren

Kinesiska muren var byggd för att skydda sig mot dom onda mongolerna som ständigt anföll Kina. Kinesiska muren är egentligen flera murar, men som till sist byggdes ihop och blev till en mur. Den började byggas vid 200 år f.k. och höll hela 30 000 kinesiska bönder, soldater och tjuvar sysselsatta i 10 år. För att få lite perspektiv så kan man tänka sig att var 30:e person i Sverige skulle hålla på med det, och det med verktyg som absolut inte kan jämföras med vad vi har idag (eftersom dom inte hade några utan använde händerna..)

Under arbetet dog flera 10.000-tals människor, snacka om dålig arbetsmiljö.

fin mur

Den kinsesika muren är hela 8853 km lång, däremot är det en myt att man kan se muren från rymden, tyvärr 🙁

Petra (Jordanien)

Petra

Petra, som betyder sten, är en stad helt gjort av sten. Staden uppfördes någon gång under 800-700 år f.k. och nästan samtliga hus är uthugget ur sten, det är det som är så coolt med platsen.

Passagen till Petra

För att komma in till Staden Petra måste man först gå genom en smal passage som gjorde att dess läge var fenomenalt mot oväntade anfall

Kameler användes flitigt under denna Petras storhetstid som både transport och bärhjälp

Obeliskkammaren

Fasadgatan, på båda sidor om vägen ligger klippgravar på rad uthuggna i romersk, grekisk och nabatéersk stil.

Teatern som är byggd i romersk stil har säkert roat tusentals människor genom tiderna

Efter att varit mycket jordbävningsdrabbat övergavs staden och föll under 1200-1300-talet i glömska. Inte förrän på 1800-talet återupptäcktes staden och idag är den en väldigt attraktiv turistattraktion.

kristusstatyn i Rio (Brasilien)

Jesus blickar ut mot Rio

Cristo Redentor, som den heter är Belägen på ett berg som är 710 meter högt. Statyn blickar ut över Rio de Janeiro och är Brasiliens landsikon.

Monumentet är till del byggt av Skånska Cement och betongen i fundamentet kommer från Limhamn, Malmö. Ytskiktet är gjort av täljsten. Invigningen ägde rum 12 oktober 1931.

Taj Mahal (Indien)

Taj Mahal

Taj Mahal är ett mausoleum i Agra i Indien som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal. Byggnationen påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643.

Innuti Taj Mahals moské

Colosseum (Italien, Rom)

Colosseum

Colosseum var färdigbyggt mellan 70- 80-talet e.kr. och är en stor teater, kanske inte bara en sådan teater man förknippar med idag. Colosseum nytjades för strid mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel, och även vanlig teater. Som mest fick det plats med 87000 åskådare. Det var en gladiators stora dröm att få stupa på den största av alla colusseum i rom! (i alla fall om man ser filmen Gladiator)

Colusseums interiör

Machu Picchu

Detta var en fet stad som byggdes omkring 1440 och är beläget på toppen av ett berg. Staden hade ynka 750 invånare men det fanns feta tempel och palats som gör staden väldigt mystisk.

Machu Picchu

Staden var bebodd ända till Spanjorerna kom på 1500-talet, dock hittade dom inte Machu Picchu, kanske därför den är så välbevarad trots allt.

Machu Picchu

The 7 Wonders of the World

Lämna gärna en kommentar!

Om du tyckte om artikeln så vill vi på Gloop att ni skriver en rolig kommentar. Är det något som behövs rättas eller är helt fel så tveka inte att säga till!

Comments(7)

 • Oscar

  09 juli 2011

  Vad jag vet och även som jag väljer att utala det som, så låter det något i stil med: ”tshi-tshEn itsa”. Om det är begripligt att utläsa dvs 🙂

 • chickenticka

  10 april 2011

  jag undrar också…. uttalas det som CHICKEN eller KICKEN????? OCH vad är egentligen ett underverk, är det byggt underifrån?

 • Carina

  26 januari 2011

  Hej
  Jag undrar hur man uttalar Chichén Itzá. Är det ett sje-ljud eller k-ljud i Chichén

 • p15

  13 augusti 2010

  Är det en p12:a som skrivit bildtexterna?

 • sebz0r

  22 juni 2010

  är inte detta världens sju nya underverk? de gamla var möe ballare hehehe

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.