25 Häftiga Och Ovanliga Djur

Naturen är fylld av spännande djur där många besitter sina egna speciella egenskaper. Här är en samling av annorlunda djur från världens alla hörn så väl som land och vatten. Alltid lär du dig någon intressant fakta om dessa djur. Informationen kommer från säkra källor och går jätte bra att använda som fakta i sitt skolarbete om man tex. forskar om djur.

Kivier (Apterygidae)

Kivier

Kivier (en. kiwi bird), en fågel som inte är kapabel att flyga. Kivin är Nya Zeelands national symbol. De lägger de största äggen i världen i förhållandet till sin kroppsstorlek. Det är först i modern tid som Nya Zeeland bebotts av däggdjur, det är därför många fåglar har fått sin egna ekologiska nisch.

Läs mer om Kivin här!

Näbbdjur (Ornithorhynchus anatinus)

Näbbdjur

Näbbdjur (en. Platypus), är en av få däggdjur som är giftiga. Är även äggläggande.  Den har sina ögon stängda när den simmar under vattnet, bytet söks med hjälp av att känna av tryck förändringar med hjälp av trycksensorer och elektriska receptorer i näbben

Flikfisk (Phycodurus eques)

Flikfisk

Flikfisk (en. Leafy sea dragon), är en ganska nära släkting till sjöhästen. Bladen används som kamouflage och för att kunna förflytta sig. Namnet Phycodurus kommer från grekiskans ord phykon (sjögräs) och dora (hud).

Angorakanin (Turkiska: Ankara tavşanı)

Angorakanin

Angorakanin (en. Angora rabbit), har sin rötter i Turkiet och det är en riktigt hårig kanin som ger fyra gånger så mycket ull som ett får per kilo kroppsvikt. Angoran har en mycket lång och snabbväxande päls. Har enligt vissa forskare uppstått av en mutation av vanliga kaniner. Angorakaniner avlas främst för ullproduktion, men även som sällskapsdjur.

Träskonäbb (Balaeniceps rex) – Fotograf Tim Flach

Träskonäbb

Träskonäbb (en. Shoebill), tillhör släktet storkar och har fått sått namn efter sin sko-liknande näbb. Träskonäbben är en stor fågel som blir upp till 150 cm och käkar allt från fiskar, fåglar till mindre krokodiler. BirdLife International har klassat arten som sårbar och de räknar med att det bara finns mellan 5000-8000 individer i världen.

Blobfisk (Psychrolutes marcidus)

Blobfisk

Blobfisk (en. Blobfish), är en geletinklump utan muskler som flyter omkring i området kring Australien och Nya Zeeland på extrema djup där trycket är tiotals gånger mer än vid havsytan. Dess låga densitet tillåter blobfisken att flyta omkring utan att lägga någon kraft på att simma. September 2013 så blev blobfisken framröstat till ”Världens Fulaste Djur” och blev även officiell maskot för UAPS.

Axolotl (Ambystoma mexicanum) – fotograf Tim Flach

Axolotl

Axolotl, tillhör släktet vattensalamandrar. Axolotlen har inte genomgått en fullständig metamorfos (förvandling) och har därför sina gälar på utsidan av kroppen samtidigt som den har fungerande lungor. Namnet kommer från det aztekiska språket nahuatlatl (vatten) och xolotl (gud). Den har förmågan att återbilda kroppsdelar. Tragiskt nog är Axolotl rödlistad av IUCN och man beräknar att det bara finns mellan 700-1200 exemplar kvar i det vilda.

Näsapa (Nasalis larvatus) – fotograf Tim Flach

Näsapa

Näsapa (en. Proboscis Monkey), lever längs vattendrag i Borneo och karaktäriseras av sin stora näsa. Näsapan är en riktig baddare i vattnet och kan ibland ses flera kilometer ut i havet, den hoppar och dyker från höga höjder (20m+). Tillsammans med människan är näsapan den primat som kan simma bäst. Arten är rödlistad av IUCN och är tyvärr väldigt hotad.

Pirål (Myxine glutinosa)

Pirål

Pirål (en. Hagfish), är det enda djur som har en skalle men ingen ryggrad. Plus att den har två hjärnor. Pirålens ögon är överväxta med hud vilket resulterar i att den är blind. Den är en hermafrodit, den föds som hane som efter ett tag blir tvåkönad för att sedan bli en hona på heltid.

Kiwada (Kiwa hirsuta)

Kiwada

Kiwada (en. Yeti Crab),är en ganska ny art och pptäcktes först 2005 i Stilla havet på 2200 meters djup . Den kallas även ”yeti crab” p.g.a. av sitt håriga utseende. Den är en tio fotig kräftdjur med päls som blir runt 15 cm. Det latinska namn Kiwa Hirsuta kommer från; Kiwa, skaldjurens gudinna i den polynesiska mytologin och Hirsuta som betyder ”hårig” på latin.

Djuphavsmarulk

Djuphavsmarulk

Djuphavsmarulk (en. Anglerfish), det finns måna olika arter innom familjen Lophiiformes men det som kännetecknar dem är det antennliknande fångstredskap det har på sina huvuden. Detta ”fiskespö” används bla för att locka in mat rakt in i munnen på den. De varierar kraftigt i storlek och kan bli upp till en meter långa och väga 45kg. Läs mer om Marulken här: Den manliga Marulkfisken kan väga en halvmiljon gånger så lite som den kvinnliga!

Långhornad kofisk (Lactoria cornuta)

Långhornad kofisk

 Långhornad kofisk (en. Longhorn Cowfish), fått namnet efter dess horn precis som en ko/tjur. Kofisken är en allätare och käkar det den kommer över. Om de blir riktigt stressade och känner sig hotade kan de ”utstråla” ett sekret liknande gift från sin hud. Kofisken börjar bli mer och mer vanlig att ha i saltvattens akvarium.

Svart Slukare (Chiasmodon niger)

”Svart Slukare”

”Svart Slukare” (en. Black Swallower), Black swallower enkelt översatt till ”Svart Slukare” är en djuphavs levande rovdjur. De använder sina vassa tänder för att bita tag i sitt byte för att sedan vänta ut dem tills de långsamt kvävs. Tänderna är utformade så att det är väldigt svårt att ta sig loss när de väl satt tänderna i bytet. När bytet har kvävts börjar den svälja bytet i sin väldigt elastiska mage. Detta är möjligt genom att den inte har fjäll utan har slät hud vilket tillåter magen att kunna expandera så mycket. Man har aldrig sett ett levande exemplar av denna art då den lever på ett djupare djup än människan har utforskat.

Kinesisk jättesalamander (Andrias davidianus)

Kinesisk jättesalamander

Kinesisk jättesalamander (en. Giant Chinese Salamander), är det världens största levande groddjur (som man känner till). Vissa individer kan bli upp till 180 centimeter (1.8 meter) långa. Jättesalamandrarna är aktiva under nattetid. De har dålig syn och jagar istället genom att känna av förändringar på vattentrycket. Man vet att de kan bli upp emot 80 år gamla! Tyvärr är arten numera väldigt hotad och har under de senaste årtiondena minskat kraftigt och är numera klassad som akut hotad av IUCN. Dels p.g.a. överfiske samt att kineserna ser djuret delikatess.

Näs/trollhaj (Mitsukurina owstoni)

Näs/trollhaj

Näs/trollhaj (en. goblin shark), en djuphavs haj och är väl känd för sin troll/goblin liknande näsa. Arten är inte så ovanlig som man kan tro, men de lever på flera hundra meters djup och siktas därför väldigt sällan. Hanar kan bli upp till 4 meter långa, honor något mindre.

Sillkung (Regalecidae)

Sillkung

Sillkung (en. Oarfish), är världens längsta benfisk och finns med i Guinness Rekordbok där den längsta sillkungen vid liv mätte 11 meter. Finns även uppgifter som säger att individer av arten mätt hela 17 meter, dessa uppgifter är dock inte 100% verifierade. Sillkungar har påträffats i Sverige flera gånger.

Archaeidae

Archaeidae

Släktet Archaeidae spindlar (en. Assassin Spider) alt. pelikan spindlar. Detta är herren på täppan av alla spindlar då den lever på att bara käka upp andra spindlar. Arterna är små mellan 2 till 8 mm och finns i Australien, Sydafrika och Madagaskar.

Kokoskrabba (Birgus latro)

Kokoskrabba

Kokoskrabba (en. coconut crab) alt. palmkrabba, kokostjuv, rånarkrabba eller palmtjuv, kärt barn ha många namn. Kokoskrabban är dem största landlevande leddjuret och kan bli uppåt 50 cm med en vikt på ca. 5kg. Vid förökning så lägger honorna äggen i havet och ungarna spenderar bara någon måndag i vatten innan de tar sig upp på land, de mister då nämligen möjligheten att andas i undervattnet. Precis som dessa namn antyder så gillar den (precis som skatan) att sno och hamstra blanka föremål. En kokoskrabba kan leva upp till 50 år.

Ankole-Watusi (Bos taurus)

Ankole-Watusi

Ankole-Watusi (en. Ankole-Watusi eller Ankole Longhorn), är en afrikansk kossa som karakteriseras av sina fett stora horn. Hornen kan mäta upp till 2 meter från spätts till spätts. Hornen har även en speciell egenskap  och bidrar till reglering av djurets kroppstemperatur. Arten har under många år minskat i antal men har efter räddningsarbete kommit till att kons fortsatta överlevnad säkrats.

Violsnäcka (Glaucus atlanticus)

Violsnäcka

Violsnäcka (en. Pelagic sea slug), tillhör släktet nakensnäckor. Normal längden är mellan 5 till 8 cm. Men individer av arten har mätt upp emot 40 cm. P.g.a. sin immunitet mot giftiga nässelceller kan violsnäckan sätta sig på och äta giftiga maneter likt blåsmaneter. (Gillar du maneter?) Giftet ”sugs” sedan upp och sparas av violsnäckan så att den sedan kan använda giftet själv. Likt de flesta snäckor är även violsnäckan en hermafrodit, då den har både hanliga och honliga könsorgan. Sen ser den ju även super cool ut!

Alligatorbengädda (Atractosteus spatula)

Alligatorbengädda

Alligatorbengädda (en. Alligator gar), är en sötvatten fisk som är vad du skulle få om du korsar en alligator och en gädda. Det det har funnits exemplar på 3 meter och en vikt  på 166kg.

Axolotl (Bipes biporus)

Bipes biporus

Bipes biporus (en. Mexican mole lizard/five-toed worm lizard), är en ödla som ingår i familjen masködlor. Det är nog vad det blir när man parar en mask och en ödla. Likt en mask lever den mestadels underjorden. Arten blir 18–24 cm lång.

Jättebläckfisk (Architeuthis)

Jättebläckfisk

Jättebläckfisk (en. Giant Squid), jättebläckfisken är det största ryggradslösa djuret man känner till. Tills killnad från mer ”standard” bläckfiskar som har åtta rmar har jättebläckfisken tio stycken. Exemplar har hittats på 18 meter där armarna utgör majoriteten av längden. Arten är fortfarande okänd för oss och man har dålig information om jättebläckfiskarna p.g.a. att de flesta exemplar man hittar av arten är döda exemplar som spolats upp på land. En riktigt stor bläckfisk helt enkelt.

Gavial (Gavialis gangeticus)

Gavial

Gavial (en. Gharial), är det enda arten inom sin familj gavialer som fortfarande lever. De enda exemplaren av arten hittar man i Indien.  Till skillnad från sina liknande ”släktingar” krokodilen och alligatorn behöver den inte ha lika stora käftar p.g.a. att den endast äter mindre fiskar. Tyvärr är gavialen starkt utrotningshotad och det finns bl.a. uppfödning områden i Nepal, där man föder och gavialer för att sedan slussa ut dem i det vilda. Exemplar kan bli upp till 6.5 meter lång och ofarlig för människor. Perfekt som husdjur med andra ord.

Belgisk blå (Bos taurus)

 

Belgisk blå

Belgisk blå (en. Belgian blue), ja den måste vara med, en extremt stor kossa proppfylld på ryssfemmor och kreatin. Detta är ett djur som blivit framavlat av människan för att få ut så mycket kött som möjligt och en ökad köttproduktion.  Belgisk blå är i grunden en korsning mellan svartbrokig holländsk och rödbrokig korthornsboskap. De fick då en blå-aktig färg därav namnet belgisk blå. Tyvärr har aveln lett till att många exemplar får diverse sjukdomar och defekter.

Tyckte du denna artikel var intressant? Dela gärna och släng iväg en kommentar om du har någon fråga. Det finns även en fortsättning på 25 till häftiga djur som hittar här!

”A fact collection of the 25 most amazing animals in the world

Comments(79)

 • Anonym

  24 april 2024

  Jag har jätte stora kanonkulor

 • Anonym

  27 februari 2024

  Wow

 • Bogen 69

  05 februari 2024

  Jag gillar också bollar Lowe! Får man smaka på dina?

 • BOI

  19 januari 2024

  WHAT TF IS HAPPENIG GAYS

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.