Vinnarna av 2017 undervattensfotografering

Franske fotografen Gabriel Barathieu har blivit utsedd till årets undervattensfotograf i den brittiska tidningen The Guardian för sin bild ”Dancing Octopus” föreställande en dansande bläckfisk.

Dancing Octopus av Gabriel Barathieu (Frankrike). Plats: Mayotte

Årets undervattensfotograf:Balletic and malevolent” sa en av domarna om denna bild föreställande en bläckfisk som jagar i en lagun. Barathieu väntade till vårens tidevattens skifte när vattenståndet var lågt för att fånga denna bild.

”Out of the Blue” av Nick Blake (England). Plats: Yukatán peninsula, Kukulkan, Mexiko

Årets brittiska undervattensfotograf: Kululkan är en fantastisk plats på Yacuta halvön i Mexiko och är känt för sitt utomjordiska ljus som tränger in i den mörka gråttan.

”Oceanic in the Sky” av Horacio Martinez (Argentina). Plats: Rödahavet

Årets ”up-and-coming” undervattensfotograf: ”Martinez har fångat en dramatiskt effekt och kontrasterar en liten haj i det stora blå, i en ensam värld”

”Orca Pod” av Nicholai Georgiou (England). Plats: Tromsø, Norge

Årets ”mest lovande” undervattensfotograf: Georgiou tog denna bild under en vinter solnedgång, när vattnet bara mätte 5C. Som en avundsjuk domare påpekade, ”De flesta undervattensfotografer skulle gärna få en bild av en enda späckhuggare, men Nicholai hade fattning att inte få panik och att ha kylan till en perfekt bild av späckhuggare passerar på väg in den nedgående solen. Jag är avundsjuk.”

”Frozen Hunting” av Fabrice Guerin (Frankrike). Plats: Andenes, Norge

Årets ”vidvinkel” undervattensfotograf: Denna knölval var en riktig överraskning för Guerin, som följde ett fiskstimm med sill i en vattentemperaturer på 2C. Han letade efter späckhuggare, men fick en möta en knölval istället. 20-minuters väntan belönades med en oväntad upplevelse.

”Larval Lionfish” av Steven Kovacs (USA). Plats: Palm Beach, Florida, USA

Årets ”macro” undervattensfotograf: Kovac var på jakt efter små plankton och larv varelser att plåta när denna sällsynta lilla drakfisk yngel blossade sina fenor. Storleken och hastigheten för dessa små djur gör dem svåra att fånga. ”Jag kan inte låta bli att känna att jag borde ha kämpat mer för denna utsökta bild som kanske t.o.m förtjänade att hamna högre upp på prispallen” sade en av domarna.

”The Haunted Room” av Nadya Kulagina (Kazakstan). Plats: Rödahavet

Årets ”vrak” undervattensfotograf: Stillhet utstrålar denna undervattens- plats översvämmad med vackert ljus och den fångade domarnas uppmärksamhet. Vraket ligger på sidan så hon  har fått vända på kameran vertikalt för att få till bilden.

”Your Home and My Home” av Qing Lin (Kazakstan). Plats: Rödahavet

Årets ”beteende” undervattensfotograf: Clownfiskar måste vara bland de mest fotograferade av alla havsdjur. Men titta närmare, Lin märkte parasit gråsuggor i munnen av dessa små fiskar. Domaren uppskattade hela scenen: ”Sex ögon, alla i knivskarp skärpa, tittar rakt in i fotografens lins… det var en av mina favoritbilder i hela tävlingen.” sa en av domarna.

”Dolphins Hunting” av Greg Lecoeur (Frankrike). Plats: Port Saint Johns, Sydafrika

Årets nr. 2 ”beteende” undervattensfotograf: “Sardiner, är en viktig del av livsmedelskedjan för många marina djur, men är i kraftig nedgång. Under sin vandring längs kusten, så är det många rovdjur som passar på att jaga dem, men Lecoeur säger ”åtgärden är mer och mer oförutsägbar”. Han tillbringade flera dagar på havet föröka sina chanser och blev belönad med den här bilden. Som domaren uttryckte det: Delfiner med sardiner som spiller ut ur deras munnar. Vad mer kan man begära?

”The Contenders” av Simone Caprodossi (Förenade Arabemiraten). Plats: Bahia Magdalena, Mexiko

Årets nr. 3 ”beteende” undervattensfotograf: En annat överraskning föremål för denna fotograf som gick till Bahia Magdalena för att fotografera makohajar. Det dök dock aldrig upp några hajar. Istället var det en hel flock med pelikaner som dök för fiskar. Simone fick överge sina haj planer och nöja sig med pelikanerna.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.