Vad som händer med tamfår som går vilse och kommer tillbaka

 

Vanligtvis brukar tamfår klippas på våren och hösten. Ullen är för oss människor en värdefull råvara med många olika användningsområden som exempelvis garn eller isolering. Tamfår som försvinner och kommer tillbaka flera år senare får ull av så stor mängd att det kan vara svårt att känna igen djuret. Nedan visar vi på Gloop två får som lyckligtvis har hittat hem flera år efter att de har försvunnit, med tiotals kilo ull på sig och ett helt annat utseende.

Shaun the sheep

Efter sex år ute på flykt, var det verkligen dags för Shaun the sheep att klippa sig.

Shaun the Sheep hittades efter sex år ute på vift. Hans ull vägde till slut 23,5 kilo och var nära att bli världsrekordshållare från det australienska fåret Shrek (som hade ull till en vikt av 42 kilo när han hittades). Det fanns en rädsla för att klippningen skulle få en dödlig utgång då det kunde finnas dolda flisor i ullen, vilket gjorde att man klippte försiktigt och inte för nära Shauns skinn.

 

Shaun före klippningen

Shaun efter klippningen

De nya ägarna till Shaun, Peter och Netty Hazell hade förberett en kappa till honom ifall han skulle bli kall, då en nästan 24 kilo tjock man tidigare hade hållit honom varm. Efter en klippning på 20 minuter blev Shaun som ett nytt får och staplade lite osäkert på sina 23,5 kilo lättare fötter. Slutet gott, allting gott – och Shaun har i fortsättningen fått mer regelbundna klippningar.

Världsmästaren Chris

Ägarna till Chris trodde hon var död, tills hon helt plötsligt en dag dök upp från skogen. Ullen vägde vid klippningen 42 kilo, vilket innebär att Chris är världsmästare i en klass för sig!

Gillar du inlägget? Dela med en vän eller lämna en kommentar!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.