Addaxantilop

[two-thirds-first]

Addaxantilop (Addax nasomaculatus) är ett slidhornsdjur som tillhör underfamiljen gräsätande antiloper. Arten hade tidigare ett stort utbredningsområde som omfattade hela Sahara men förekommer idag bara i mindre regioner i Mauretanien, Mali, Niger och Tchad.

Med sin gulbruna till gulvita päls har djuret ett bra kamouflage i öknen. Påfallande är en vit mönstring i ansiktet. Några hår på hjässan är svarta. Hos bägge kön finns horn som kan bli 80 centimeter långa. Med sina breda klövar är de bra anpassade för att röra sig i öknens sand.
Sitt behov av vatten får addaxantilopen genom födan. För att hitta gräs eller örter vandrar denna antilop längre sträckor. Addaxantiloper lever i hjordar av omkring 20 individer som består av en dominant hane, flera honor samt deras ungar. Unga hanar bildar vanligtvis egna hjordar.

Addaxantilopen jagas sedan länge av områdets befolkning för att få djurets kött och hud. Denna jakt var inte hotande för beståndet. Sedan uppkom jakt för nöjes skull och populationen minskade betydligt. Idag finns bara 100 exemplar i Niger, 200 individer i Tchad och cirka 50 djur vid gränsen mellan Mauretanien och Mali. Av IUCN listas arten som starkt hotad. 1993 infördes en mindre hjord i Tunisien som ska etablera sig. Dessutom finns ungefär 2000 individer i olika djurparker över hela jorden.

Addaxantilopen förekommer ofta på egyptiska teckningar på grund av att dessa djur hölls i inhägnader för att några skulle offras under ceremonier. Det är inte känt varifrån namnet ”Addax” kommer men det antas att beteckningen har afrikanskt ursprung.

 

[/two-thirds-first]
[one-third]

Addaxantilop
Status i världen: Starkt hotad

hona med kalv
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Partåiga hovdjur
Artiodactyla
Underordning Idisslare
Ruminantia
Familj Slidhornsdjur
Bovidae
Underfamilj Gräsätande antiloper
Hippotraginae
Släkte Addax
Rafinesque, 1815
Art Addaxantilop
A. nasomaculatus
Vetenskapligt namn
Addax nasomaculatus
Auktor Blainville, 1816

[/one-third]

 

 

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.