Kaliforniatumlare

[two-thirds-first]

Kaliforniatumlare (Phocoena sinus, engelska vaquita och spanska vaquita marina eller chochito) är en ovanlig art av tumlare som är endemisk i norra delen av Californiaviken. Den är akut utrotningshotad, och försök görs för att rädda artens överlevnad.

Biologi

Kaliforniatumlaren är den minsta valen med en längd upp till 1,50 meter och vikt runt 50 kilogram. Den har stora svarta ögonringar och läppar. Dess kropp är grå till mörkgrå med ljus mage. Ryggfenan sitter mitt på ryggen och är större än hos andra tumlare.

Kaliforniatumlaren tycker om grunda vatten och man ser den mycket sällan på vatten som är djupare än 30 meter. Den kan överleva på så grunda vatten att ryggen är ovanför vattenytan. Det finns mycket få observationer av tumlaren i vilt tillstånd men den verkar framleva sin existens i maklig takt. Den tycker inte om båtar och undviker dem så mycket de kan. Tumlaren livnär sig huvudsakligen på fisk men fångar också bläckfisk.

Hot

Trots att Kaliforniatumlaren aldrig har blivit aktivt jagad minskar dess antal stadigt, med cirka 40 procent om året. Detta beror främst på att den fastnar vid fiske med drivgarn, där fiskarna egentligen är ute efter kalifornisk vekfisk. Andra hot är inavel och minskat färskvattenflöde från Coloradofloden.

Vid en räkning 1997 noterades 567 kaliforniatumlare. År 2015 var antalet ner i endast 59, och nedgången har därefter fortsatt. Forskare uppskattade att det i juni 2017 endast fanns 30 kaliforniatumlare kvar (ett halvår tidigare antogs de vara knappt 40 individer). Den riskerar att vara utrotad 2018 alternativt 2022, vilket gör Kaliforniatumlaren till den mest hotade arten av marina däggdjur.

En internationell räddningsaktion med hjälp militärt tränade delfiner från USA har inletts för att försöka rädda arten. Det handlar om att delfinerna, som vanligtvis nyttjas för att upptäcka minor, hjälper till att hitta de små tumlarna. Därefter fångas de små valarna in för skyddad placering i flytande fållor i Californiaviken, så att de slipper bli offer för fiskenät. Förhoppningen är sedan att tumlarna under kontrollerade och övervakade former ska kunna föröka sig.

[/two-thirds-first]
[one-third]

Kaliforniatumlare
Status i världen: Akut hotad
Vaquita size.svg

Storleksjämförelse mellan kaliforniatumlare och människa
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Valar
Cetacea
Underordning Tandvalar
Odontoceti
Familj Tumlare
Phocoenidae
Släkte Phocoena
Art Kaliforniatumlare
P. sinus
Vetenskapligt namn
Phocoena sinus
Auktor Norris & McFarland, 1958
Utbredning
Kaliforniatumlarens utbredningsområde.

Kaliforniatumlarens utbredningsområde.

[/one-third]

[one-half-first]

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
[/one-half-first]

[one-half]

Noter

  1. ^ [a b] Phocoena sinusIUCN:s rödlista, auktor: Rojas-Bracho, L. et. al. (2008), besökt 13 januari 2009.
  2. ^ [a b c d e f g] ”Kan militärt tränade delfiner rädda utrotningshotad tumlare?”. wwf.se. 10 januari 2017. Läst 6 oktober 2017.

[/one-half]

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.