”Nail houses” – Det märkliga fenomenet i Kina

Kina har under de senaste decennierna i takt med den växande ekonomin haft en aggressiv byggpolicy där samhället har varit i största fokus. Enskilda individer har erbjudits låga summor för att flytta, och vissa har tvångsflyttas genom rättsliga tvister, allt för att storföretag/staten ska kunna bygga nya hus och infrastruktur för framtidens Kina. Detta har resulterat i stora protester och som ett resultat av det har fenomenet ”Nail houses” uppkommit – människor som vägrar att flytta därifrån och se sina hem rivas.

Bilder visar på människor som lever i fragment från förre detta flervåningshus, små familjeägda butiker och områden som har totaldemolerats och stängt av elnät och vatten.

Ett så kallat nagelhus som är omgivet av en byggnadsplats för ett nytt bostadsområde i Xiangyang i Hubei-provinsen, den 19 november 2013. Familjen vägrade att flytta ut på grund av oenigheter över deras ersättning, rapporterade lokala medier.

 

 

Grävmaskiner river ner vad som en gång har varit ett nagelhus till ett femvångingshus. Byggnaden var belägen precis i mitten av en nybygd motorväg. Lokala myndigheter sa att huset revs den första december 2012 efter att ägarna, ankuppfödaren Luo Baogen och hans fru, hade gått med om en ersättning på en summa likvärdigt 40 000 dollar.

Ett delvis rivet nagelhus på en byggarbetsplats i Hefei i Anhui-provinsen. Ägaren krävde en större ersättning för att flytta därifrån. 2 februari 2010.

Ägaren Zhao Xing, 58, samlar vatten nära hans delvis rivna nagelhus, det sista i området, som på bilden är beläget på en byggarbetsplats. Zhao vägrade att flytta på grund av en låg ersättning. Trots att el och vatten har stängts av har Zhao inte gett upp ännu.

Ett litet nagelhus som har hamnat i ett stort torg nära köpcenter i Changsha i Hunan-provinsen. 13 november 2007.

Rivning av det sista boendet i ett byggnadsområde i Guangzhou i Januari 2008. Ägarna hade startat en rättstvist mot byggföretaget innan de gick med på att flytta därifrån. Marken används nu för lyxlägenheter.

Ett nagelhus står i mitten av en byggarbetsplats där nya lägenhetskomplex ska byggas. November 2007.

Ännu ett nagelhus beläget i mitt i en byggarbetsplats. På hustaket kan ”SOS” läsas. Februari 2009.

En man åker motorcykel förbi ett delvist rivet hus. Ägarna, en familj på sju, vägrade att riva huset på grund av låg ersättning, trots att el och vatten stängdes av.

I mitten av en byggarbetsplats i Taiyuan syns resterna av en kyrkogård. Ägaren som till slut gav vika gick med på att gravplatsen skulle rivas för en ynka ersättning om 800 yuan, cirka 800 svenska kronor.

En sex-våningshus på en byggarbetsplats där ett företagsdistrikt skulle uppföras. Ägaren vägrade att flytta. April 2007.

Zheng Meiju går till hennes före detta flervåningshus i Rui’an, 2013. Hon vägrade att flytta då kompensationen var alldeles för låg. 

Byggarbetare demolerar det sista av ett nagelhus efter en tre års lång kamp, vilket resulterade i en lång försening för byggbolaget.

En byggnad som ståtligt står upp på en ö av jord. 2007 i Chongqing.

Ett nagelhus i mitten av en väg, den sista gamla byggnaden i sitt område. Enligt ägaren kunde denne inte nå överenskommelse med staten.

Ett delvis demolerat flerbostadshus står i mitten av en motorväg. Paret som bor i lägenheten har ännu inte nått någon övernskommelse för ersättningen av nagelhuset.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.