Siamesisk Kampfisk
Den 48-åriga thailändska fotografen Visarute Angkatavanich har lyckats fånga bilder på den vackra siamesiska kampfisken som ingen annan. I starka kontraster mot vitt och svart lyckas han framhäva den fantastiskt vackra fiskens skönhet. Detta lyckas han med genomatt använda sig av avancerad belysning och bra kamerautrustning. Bilderna framhäver den Siamesiska kampfisken på ett sätt som får dem att framstå som magiska väsen.
Fakta om Siamesisk kampfisk (Betta splendens)
Siamesisk kampfisk (Betta splendens), även kallad bara kampfisk, är en fiskart som beskrevs av Regan, 1910. Den ingår i släktet Betta, och familjen guramier. Kampfisken har länge odlats som akvariefisk och det finns många odlingsformer med uppseendeväckande färger och framavlande långa fenor. IUCN kategoriserar arten globalt som sårbar i det vilda.
En omtalad akvariefisk
Siamesisk kampfisk är en art som odlats så länge att den kan sägas vara domesticerad och som förekommer i odlingsformer som knappast har en chans att överleva i naturen.
Samtidigt som den anses vara vacker är kampfisken en av de mest aggressiva och revirhävdande akvariefiskarna, varför den kom att bli populär vid ”fiskhetsning” på thailändska marknader.
Av tradition har den siamesiska kampfisken importerats och odlats som akvariefisk i många år, redan då akvariehobbyn var ny i Europa på 1800-talet fanns kampfisken med. 1892 importerades arten till Frankrike, och 1896 importerade akvariefiskimportören Paul Matte i Berlin, arten från Moskva, 10 par vilka härstammade från de som odlats av Pierre Carbonnier i Frankrike.
Redan när hannarna uppnått några månaders ålder, börjar de simma fram mot andra hannar, ställa sig vinkelrät mot dem, och spreta ut med alla fenor i den imponerställning som är avsedd att skrämma och provocera konkurrenten. Därefter börjar de slåss, varför man måste isolera dem. Odlingen gränsar därför ibland till djurplågeri, eftersom man oftast håller redan månadsgamla ungdjur isolerade i mycket små behållare fram till försäljning.
I akvarium håller man hannarna ensamma, eller med flera honor. En ensam hona blir i små akvarier ofta så ”driven” av hannen, att hon dör. Det kan fungera med fler än en hanne om akvariet är tillräckligt stort, bortåt 600 liter eller mer, och om det finns många gömställen samt om hannarna är odlade efter det ”mindre” aggressiva urvalet.
Den siamesiska kampfiskens odlingsformer diskuteras ibland i akvaristiska kretsar, en del akvarister tycker att denna fisk är olämplig som akvariefisk, på grund av dess framodlade aggressivitet, samt de långa fenorna som hindrar dem från ett effektivt simsätt.