20 fantastiska broar

Golden Gate Bron, San Francisco

Detta är den mest ikoniska byggnaden i San Francisco och anses vara ett ingenjörs mästerverk. Bron byggdes 1937. Den höll länge rekordet för världens största upphängningsbron fram till 1964. Tack vare den här bron kunde invånarna på de två sidorna av staden få snabbare pendlingstider i jämnförelse med färjorna.

Akashi Kaikyo bron, Japan

Det här är för närvarande världens största hängbro. Innan byggandet av denna bro, var folk tvungna att ta en båt för att nå Kobe Iwaya. Men 1955 gick två båtar under, vilket resulterade i dödsfall på över 168 personer. Bro bygget tog 12 år och slutfördes 1998.

Pont du Gard, Frankrike

Denna bro byggdes av romarna under år 50. Faktum är att romarna byggde bron för att kunna föra vatten från en källa i Uzès till staden Nîmes. Men vid Gardonfloden måste vattnet komma över marken och därför byggdes en bro där.

Roebling bron, Ohio

Denna bro är byggd över Ohio floden för att ansluta Ohio med Kentucky. Detta bygge är ritat av den kända ingenjören John Roebling, mannen bakom Brooklyn Bridge.

Rullandebron, London


The rolling bridge eller den rullande bron, består av åtta sektioner kan rullas in och ut. Detta tillåter att båtar kan passera i kanalen. Bron har vunnit design priser för sin kreativa konstruktion.

Brooklynbron, New York


Brooklynbron var världens största hängbro när bygget stod klart 1883. Ingenjören John Roebling fick sin fot krossad under bygget, och dog senare av sviterna när han fick en infektion i foten.

Millau Viaduct, Frankrike


Denna bro över Tarn byggdes som en lösning när efter frågan med ökad trafik mellan Paris och Spanien under semesterperioden. Bron betraktas som ett av världens mest tekniska mästerverk.

U Bein bron, Burma


Detta är en 1200 meter lång bro över Taungthaman-sjön, unik för att uteslutande konstrueras med teakträ

Gateshead Millennium bron, England


Denna fantastiska bro använder ett hydrauliskt system genom att svänga sidoväggen för att låta båtarna gå igenom. Denna process ser ut som öppning och stängning av ett ögat och är klart på mindre än 5 minuter. Den här bron på floden Tyne förbinder Newcastle och Gateshead.

Leonardo bron, Norge


Denna bro designades av Leonardo da Vinci år 1502. Han presenterade planen för Ottomons kejsare Sultan Bajazet II. Konungen godkände inte bygget. Ritningarna återupptäcktes efter 450 år, år 1952 av en norsk konstnär. Bron byggdes sedan i Norge.

Gustave Flaubert bron, Rouen


Denna bro öppnas inte, men den lyfts vertikalt för att låta båtarna passera.

Millenium bron, London


Bron stängdes efter öppningen på grund av att den hade problem med skakningar. Det mest intressanta faktumet om den här bron är dock att det förstördes i Harry Potter och Half-Blood Prince-filmen.

Bron över Hangzhou Bay, Kina


Det är den största bron som byggdes över ett hav och är resistent mot jordbävningar. Tack vare denna bro reduceras resan mellan Shanghai och Ningbo med tre timmar.

Suckarnas bro, Venedig


Suckarnas bro ligger över Rio di Palazzo, en förbindelse mellan Doges palats och det nya fängelset i Venedig.

Langkawi Sky bron, Malaysia


Om du är ett djungel fan, kan du utforska Malaysia’s djungler genom att gå över denna bro. Bron går över djungeln och du kan ha en bra utsikt över djurlivet nedan.

Bron över floden Sidu, Kina


Detta är världens högsta bro. Den ligger över Sidu floden på bergen i Sichuan Basin i Kina. Få inte svindel om du skulle korsa bron, eftersom den ligger 500 meter från dalens botten.

Si-o-se Pol bron, Iran


Denna bro byggdes av den berömda iranska safaviddynastin under åren 1599 och 1602 i Isfahan.

Chengyang bron, Kina


Denna historiska bro är en täckt gågata som byggdes 1916. Bron ligger på floden Sanjiang och förbinder två byar.

Öresundsbron, Sverige/Danmark


Öresundsbron är den längsta kombinerade väg- och järnvägsbron i Europa och förbinder de två stora storstadsområden: Köpenhamn, Danmarks huvudstad och Malmö. Den förbinder Skandinaviens halv- och järnvägsnät med Central- och Västeuropa. En datakabel går också i bron som gör att bron binder ihop internetöverföringen mellan centrala Europa och Sverige

Golden Bridge, Vietnam


Den gyllene bron (vietnamesiska: Cầu Vàng) är en 150 meter lång gångbro i Bà Nà Hills, nära Da Nang, Vietnam. Det är utformat för att ansluta linbanestationen med trädgårdarna, och har två stora sten händer utformade för att verka som stöd för strukturen.

Comments(17)

 • Anonym

  15 april 2024

  eolo

 • lovisa

  13 november 2023

  ALL THOSE BRIDGES ARE THE UGLIEST THING MY EYES HAVE VITNESED!!!!!!!!!!!!!

 • Anonym

  31 maj 2023

  älskar broarna fortsätt med det du gör

 • Uffe

  23 mars 2023

  Eriks bullar

 • 23 mars 2023

  Borås>>>>>Ohio

 • Ohio king

  23 mars 2023

  Ohio king bridge

 • Anonym

  21 mars 2023

  I like big ba-

 • bink

  09 mars 2023

  only in Ohio

 • Anonym

  28 februari 2023

  Cool bridge

 • Anonym

  24 februari 2023

  bara i ohio

 • Anonym

  19 januari 2023

  Ohio

 • Anonym

  21 oktober 2022

  omg

 • Anonym

  21 oktober 2022

  nhyymumi7ik

 • Anonym

  07 juni 2022

  Bread

 • joarning

  19 november 2021

  wow amazing briges love them😍

 • Anonym

  29 oktober 2021

  Nice bridges

 • Anonym

  29 oktober 2021

  Ok

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.