Den manliga Marulkfisken kan väga en halvmiljon gånger så lite som den kvinnliga!

 Den manliga Marulkfisken (Anglerfish, Lophiiformes ) kan vara en halvmiljon gånger så liten som den kvinnliga. För att kunna överleva extrema förhållanden har evolutionen på ett förvånandsvärt sätt anpassat sig. För artens överlevnad har alltså halva fiskpopulationen valt att bli extremt liten.

En logisk storleksskillnad

När den manliga Marulkfisken blir fullvuxen slutar den äta. I det djupa havet, där fisken har sitt habitat finns det varken mycket föda eller kvinnliga Marulkar, så all kvarvarande energi lägger den manliga fisken har på att hitta en partner. Hanen har det största luktsinnet på jorden, i jämförelse med sin kroppstorlek. Hanen använder sig av luktsinnet för att hitta den närmsta honan, och när han väl finner henne biter han sig fisken fast för att leva i livslång symbios med honan.

Marulkfisken parar sig på ett sätt som ingen annan

Marulkfiskens parning är minst sagt unik. Genom att hanen biter sig fast i den gigantiskt mycket större honan ingår de i en relation bara döden kan skilja dem åt. När hanen biter sig fast utlöses en kemisk reaktion, vilken smälter dem samman. Ögonen och fenorna förtvinar, och kroppen som är fast i honan kan tyckas livlösa. Men hanen kan fortfarande andas genom sina gälar, och får näring från honans blod, som i utbyte får en hane som kan producera sperma.

En Polygamisk relation

Som sagt finns det väldigt få Marulkfiskar i det djupa havet. Många hanar når nog aldrig fram till de enorma kvinnliga marulkarna. Om det visar sig att en hona är upptagen är det inget som hindrar hanarna för att ingå i en polygamisk relation. Forskare har hittat flera honor med mångfaldiga hanar fastbitna. Naturen är fantastisk!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.