Den illegala jakten på mammutbetar i Sibirien

I Rysslands mest isolerade område, Sibirien, har en illegal ekonomisk guldrush tagit fart. Fotografen Amos Chapple fick 2016 i uppdrag av Radio Free Europe att följa en grupps jakt på betar från den utdöda Ullhåriga mammuten. Han fick lov att följa med och dokumentera grävandet efter betarna, en marknad som kan göra dig ekonomiskt oberoende. Bilderna Chapple har tagit visar på en värld av lifsfara, desperation och ekologisk förstörelse.

Den Ullhåriga mammuten sägs har levt i Sibirien för ungefär 400.000 år sedan. Området är nu för tiden under en permafrost som råder året om, vilket har hjälpt att bevara skelleten under marken otroligt bra. För att kunna nå betarna pumpar betesjägarna upp vatten från närliggande floder för att ta sig igenom permafrosten till de värdefulla betarna. Det är farligt, olagligt och ett väldigt hårt arbete, men belöningen kan vara enorm när betarna är värda upp till 35.000 dollar per styck, när en vanlig medellön från byarna omkring ligger strax under 500 dollar.

”Försäljningen av elefantbetar på den svarta marknaden har blivit allt svårare, vilket har lett till att distributionen av ”etiska betar” från den utdöda ullhåriga mammuten har blivit en stor exportvara till Kina. Varje sommar reser flera grupper i jakt på betar i förhoppningen om att bli rika. Med villkoren om att inte publicera namn eller exakta positioner var de befann sig, fick jag lov att fotografera en grupp män som är på jakt efter kvarlevorna av vad som en gång var Sibiriens jättar”, skrev fotografen Amos Chapple

”Fyra timmars båtfärd från den närmaste byn…” (Bild tagen av Amos Chapple)

”…och gruppen kommer till mammutarnas gravgård” (Bild tagen av Amos Chapple)

”En paleontolog jag talade med sa att tundran förmodligen hade varit ett stort träskområde som drönkte de stora förhistoriska bästarna” (Bild tagen av Amos Chapple)

”Jägarna använder pumpar som är tillverkade för brandmän för att pumpa upp vatten från floden…“ (Bilden tagen av

“…och blästra det in i jordmassorna.” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Vissa betjägare karvar sig i jordmassorna och skapar långa och djupa tunnlar (vilket är fasansfullt då väggarna är mjuka som trägårdsmull) (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Andra använder sig av pumparnas kraft och skapar enorma underjordiska grottor“ (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Och några väljer att ta upp det översta skiktet av tundran” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”I hopp om att hitta en av dessa – en perfekt bevarad mammutbete, värd omkring 520$ per kilo.” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Lite bakgrundshistoria: Området i Sibirien, Yakutia, är en region som har permafrost ett tiotal centimeter under marken, vilket innebär att jorden är frusen. (Bilden tagen av Amos Chapple)

”I varm jord skulle ben förmultna på mindre än ett decennium. Men ben och betar som den här mammuthöften kan bevaras i tusentals år på grund av permafrosten, vilket gör området i Yakutia unikt för den stora betesjakten. (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Den här 65-kilos beten, fotograferad en stund efter att den plockades upp från permafrosten, såldes för 34.000 dollar. De tre männen som hittade den fann ytterligare tre betar på bara en vecka, den tyngsta vägde hela 72 kilo“ (Bilden tagen av Amos Chapple)

”De tursamma betesjägarna visar ”pengatecknet”. De tjänade troligtvis omkring 100.000 dollar på åtta dagar.” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Pengar i ett område där medellönen är omkring 500 dollar i månaden bringar inte alltid lycka. Denna minnesmärke är uppsatt för två unga jägare som tjänade hundra tusen dollar, söp sig fulla, för att sedan krascha med sin motorbåt som då välte. De två unga männen som förmodligen var väldigt fulla föll i och drunknade.” (Image credits: Amos Chapple)

”Betar som är i en transport på ett flyg, inplastade för att senare säljas i cash av agenter i Irkutsk” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Det är inte bara mammutbetar som kommer upp till ytan. Det här är en skalle från en bison som en gång för tiotusental år sedan vandrade på de sibiriska slätterna” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Och den här skallen, som hjälper till att stödja upp eldstaden, kommer från en ullhårig noshörning (som dog ut för 8000 år sedan)” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Ytterligare en skalle från en noshörning som får se solens ljus för första gången på tusentals år. Mannen som hittade den säger att ”när du har hittat en skalle, då vet du att det finns betar inom 15 eller 20 meter” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Det här 2.4-kilos tunga noshörningshornet soldes till en agent för 14.000 dollar. Det kommer förmodligen hamna i Vietnam, där det mals ner och säljs som medicin.” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Det fuktiga hornet knakar som drivved och luktar som en smutsig hund. Det ”cancerbotande” hornet kommer vara mer värt än sin vikt i guld när det väl kommer fram till Vietnam. (Bilden tagen av Amos Chapple)

”För de flesta betesjägarna slutar sommaren med månader av slit och förlorade pengar.” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Vattenpumparna kräver stora mängder bensin, och de flesta betarna är av samma kvalite som dessa. Dr. Valery Platnikov, en paleontolog som är insatt med betesjakten, uppskattar endast att 20-30 procent av alla (som söker betar) kommer gå med vinst. Det är sorgligt… Många av männen tar stora banklån för att finansiera expiditionerna.” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Den här betesjägaren håller kostnaderna nere genom att ha konverterat en motor från en sovjetisk snöskoter till att kunna pumpa vatten” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”När det blir vinter kommer motorn återvända till staden för att åter sättas in i snöskotern” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”De flesta männen här kommer spendera hela sommaren borta från sina hem och sin familj (Bilden tagen av Amos Chapple)

”inne i den täta dimman i tälten spenderar jägarna sin tid genom att spela kortspel eller dela en telefon för att titta på virala videos eller porr.“ (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Den här mannen skrev ett brev som han skickade med några män som åkte tillbaka till staden. Det här brevet är från hans fru – första kontakten med henne på en vecka. (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Den här biten från en ren är en ovanlig syn. De flesta måltiderna består av konservmat. Två av betesjägarna berättade för mig att de åt hundkött ”När vi måste… det smakar som bacon” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Myggorna plågar en jämt och ständigt. Endast de kallaste mornarna ger en eller två timmar av lättnad“ (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Under de varmaste dagarna bär en del av männen kläder som är mer passande för en biodlare än för hårt arbete“ (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Väl när alkoholen kommer ut till lägret släpper helvetet loss. Redan efter halva vägen tillbaka är alla på båten fulla. (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Nära den plats där drukningsolyckan 2015 inträffade krockade dessa två in i sandkanten till floden. Klockan tre på morgonen hittade ett räddningsteam dem båda utslagna inne i den halvt sänkta båten. (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Och drickandet fortsätter även dagen efter. Männen på lägrena slutar inte dricka förrän spriten är slut. Efter det tar det en dag för dem att nyktra till, för att sedan återgå till sitt arbete. (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Det härjade landskapet är det uppenbara resultatet från betesjägarnas metoder. Men den påverkar även Yakutias vattendrag då dessa drar med sig all lera neråt floden. All fisk nära lägret var borta – männen tar inte längre med sig fiskespön då det inte finns någon mening med det” (Bilden tagen av Amos Chapple”

”en betesjägare berättade för mig, ”Jag vet att det är förödande, men vad kan jag göra? inget arbete och många barn” (Bilden tagen av Amos Chapple)

”Antalet betesjägare i Yakutia fortsätter att öka år efter år när spektakulära historier om betesfynd och dess värde florerar allt mer i städerna.“ (Bilden tagen av Amos Chapple)

SparaSpara

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.