Planeten Mars vackra omgivning

Människan har siktet fast på Mars. Inom en ganska så snar framtid förväntas Mars vara bebodd av människor. Men hur ser det ut på planeten, och är den verkligen så röd som man kan tro att den är?

04.01.2012 – Tusenfotingar på Mars

Sanddyner är bland de mest förekommande eoliska företeelserna på Mars. Dess spatiala fördelning och geologiska formationer är känsliga för förändringar i vindcirkulationsmönster och vindstyrkor. Detta ger kunskap om hur sedimenten kan ha sett ut tidigare i omgivningen då de är i ständig förändring.
Det mest fascinerande med denna bild är bergsryggen som syns över alla sanddynorna, som skapar en spektakulär illusion vilket får oss att tro att vi tittar på tusenfotingar.

04.01.2012 – Krater av is på Mars

Den europeiska rymdorganisationens (ESA: s) Mars Express upptäckte denna krater, som ännu inte har något namn, i området Vastitas Borealis, som är en bred slätt som täcker stora delar av Mars nordligaste breddgrader. Det ljusblåa som syns i mitten av kratern är fruset vatten. Isen finns året runt, som man kan se under större delen av Mars sommartid, då frusen koldioxid som ligger över har smält bort.

04.01.2012 – Polygont mönster i marken

På avstånd kan man tro att detta är en bild på en bikupa, men i själva verket föreställer fotografiet en krater med sprickor som är fyllda med is. Dessa polygoniska mönster är vanligt förekommande i det norra låglandet på Mars.

Polygonerna i denna ”mönstrade mark” är lätt att se att deras kanter är bundna av tråg eller åsar som omfattas av ljus frost i förhållande till deras mörkare, frostfria interiörer. Mönstrad marken på Mars är tänkt att bilda till följd av cyklisk termisk kontraktion sprickbildning i permanent frusna marken.

 

04.01.2012 – Kratern Newton

Kratern Newton är nästan 30 mil bred och uppskattas ha skapats för mer än tre miljarder år sedan. Bilden visar endast den norra väggen av Newton med ytterligare en krater i kratern. Det spekuleras att denna lilla krater en gång i tiden har innehållit vatten då den har mönster av smala raviner som har eroderat. många av avlagringarna har små kanaler, vilket indikerar att en vätska – troligen vatten – en gång har passerat igenom.
[agg-gif id=”6618″ autoplay=”true” align=”none”]

Bilder tagna av:
ESA/DLR/Freie Universitat Berlin (G. Neukum)
NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.