De 10 vackraste taken i världen

Några av de vackraste taken runt om i världen

Castello di Sammezzano, Leccio

Taket i påfågelsrummet i det övergivna Italienska pallazo nära Florens. Herrgården har 365 unika rum där varje tak är unikt dekorerat. Under andra världskriget fungerade herrgården som ett lyxhotell, men stängdes senare ner. 2012 inleddes ett projekt att restaurera och återställa byggnaden till dess forna dagars glans.

 

Ely Cathedral, Cambridgeshire

Färdigställt 1334 av William Hurley. Taklampan, som är gjort i massivt trä är en signatur av medeltida ingenjör- och arkitekturkonst. Det krävdes 8 ekar för att bygga taket.

Solna Centrum Tunnelbanestation, Stockholm

Kanske det vackraste tunnelbanestationen i Stockholm? Konstnären Anders Åberg och Karlk-Olov Björk målade hela bergstaket rött. Tunnelbanestationen Solna Centrum är den femte djupast belägna tunnelbanestationen på hela tunnelbanenätet. Beläget 16,5 meter under havet.

Grand Central Station, New York

Under flera decennier var detta vackra tak dolt av ett tjockt lager kära från generationer av rökande. När man besöker New Yorks Grand Central Station kan man se jordens stjärnhimmel representerad om man tittar upp mot taket.

Shah Moské, Isfahan

1598 flyttade Shah Abbas den Persiska huvudstaden till Isfahan. Här byggde lät han ett flertal otroligt vackra byggnader upplåtas. Shah moskén har ett minst sagt uppseendeväckande tak helt täkt i mosaik.

Haesley Nine Bridges Golf Club House, Yeoju-gun

Ett vackert Golfklubbhus ritat av Shigeru Ban. Med dess form kan huset till synes kännas viktlös med de organiska formerna och materialval av råa träbalkar.

Heydar Aliyev Centre, Baku

Ett auditorium byggt i Azerbadjan 2012. Tak, väggar och golv förenas i något som kan kännas vara ett stycke av trä. Designen är inte bara vacker, utan hjälper att framhäva akustiken.

San Pantalon, Venedig

Taket i den italienska kyrkan San Pantalon ger illusionen av att byggnaden fortsätter flera våningar upp.

Himmelens tempel (天坛), Peking

Ett tempel byggt i Kina under Mingdynastin 1420. Hela templet byggdes utan en enda spik.

St Stephen Walbrook, London

Den Engelska kyrkan är på utsidan tämligen anspråkslös, men vad som döljer sig inomhus är ett vackert valv med ett stort ljusinsläpp.

 

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.