Det här är världens mest bevarade fossil av en dinosaurie!

För ungefär 110 miljoner år sedan vandrade denna pansarbeklädda gräsätare runt i västra Kanada, ända tills en stor flod svepte över landskapet och drog med dinosaurien till en sjö där den begravdes levande. Begravningen bevarade dinosaurien så pass bra att man till och med kan skönja djurets gråa skin och färgade sköld-liknande skal.

En extraordinär upptäckt

En helt vanlig måndag arbetade gruvarbetaren Shawn Funk med att bryta mark i en gruva några mil från Fort McMurray i Alberta, Kanada. Energibolaget som han jobbar för utvinner råvaror från växter och varelser (som med tidens lopp har blivit olja). Under 12 år som gruvarbetare hade Funk stött på en och annan fossiliserad trädstump och en enstaka förstenad trädstubbe, men aldrig resterna av ett djur – och absolut ingen dinosaurie.

Men någon gång runt ett tiden åkte Funk på något som var mycket hårdare än sten. Märkliga bitar i valnötsfärgade mönster visade sig där Funk hade försökt att gräva. Funk kallade på sin överordnande som var lika förbryllad att se vad grävmaskinen hade stött på. När de vände på fossilen blev de överraskade att de hade hittat delar av en dinosaurie, som skulle visa sig vara den mest bevarade fossilen hittad någonsin!

Den fossiliserade dinosaurie de hade funnit kallas för Nodosaurus

Var Nodosaurus nutidens igelkott?

Nodosaurusen har förmodats kunnat bli mellan 4 och 6 meter lång och väga nästan 1350 kilo. Den är en fågelhöftad dinosaurie med heltäckande benplattor, som en sköldpaddas skal. Nodosaurusen förmodas ha skyddats av skal helt även på sidorna. skalet var arrangerade i band längs hela kroppen, och man har kunnat konfirmera att den hade spetsiga sköldplattor som skydd mot rovdjur. Den hade fyra korta ben, femdofrade fötter, en kort nacke och enlång, styv, klubbfri svans. Huvudet var smalt, med en spetsig mun, kraftika käkar och små tänder. Nodosaurusen åt kanske mjuk växter, då den förmodligen inte kunde bryta ner grövre och starkare växter. Möjligtvis kan dinosaurien ha ätit grövre växter med gastroliter, vilket innebär att den har svalt stenar för att underlätta matsmältningen.

Nodosaurusen saknade klubba på sin svans som många andra växtätare hade som försvarsmekanism. När Nodosaurusen hotades föll det förmodligen till marken, så att endast dess pansarbaksida och sidor exponerades, precis som dagens igelkottar försvarar sig. Vem vet, kanske är Nodosaurusen igelkottens förfader?

 

Någon gång för 110 miljoner år sedan sveptes den här dinosaurien iväg och begravdes levande i en sjö. Den plötsliga begravningen har resulterat till att dinosauriens ben och skal har bevarats extremt väl.

Ett kluster av små fossiler kan vara rester av nodosaurens sista måltid.

Pansardinosuriers sköldar är ofta väldigt skadade när man hittar fossiler till dinosaurierna. Detta nya fynd har gett forskare och arkeologer chansen att fördjupa sin förståelse för hur Nodosaurier såg ut och hur de rörde sig.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.