Mänsklighetens meddelande till utomjordingar

I samband med att Voyager 1 & 2 sändes ut i världsrymden (5 september 1977, respektive 20 augusti 1977) hade en grupp i NASA, med Carl Sagan i spetsen, även förberett ett meddelande för potentiella utomjordingar. Meddelandet består av ett antal ljudklipp och 155 bilder.

En samling med 55 språk är inspelade på gramofonskivor. mottagaren kan höra allt från det antika språket Akkadian, som var ett levande språk för 6000 år sedan, till Wu – som är ett högst levande språk idag. Utomjordingarna ska även få höra ljudet av havsbris, skogsljud och andra jordliga läten. Carl Sagan har även valt ut en 60 minuters lång skiva av musik från jordens alla hörn. Hur ska gramofonspelaren drivas? jo, genom extremt rent Uranium-238 med en radioaktivitet på omkring 0.00026 mikrocurie, som har en halveringstid 4.51 miljarder år. Meddelandet kommer antagligen överleva längre än mänskligheten.

Förutom de noga utvalda ljudklippen finns 115 bilder med på Voyager 1 & 2. NASA har försökt göra det möjligt att förstå vårt meddelande, men samtidigt ge den potentiella mottagaren förståelse för vår situation på planeten tellus. Alla bilder är noga utvalda för att man ska kunna förstå och läsa meddelandet.

Om 40.000 år lämnar Voyager 1 & 2 solsystemet. Frågan är om vi nånsin kommer få svar? 

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.