Toukanen Tieta förlorade sin näbb – fick 3D-printad protes.

Efter att ha blivit tillfångatagen av smugglare som försökt att sälja Tieta illigalt i Rio de Janeiro. Så hade hon förlorat en större del av sin övre näbb, om detta skett pga smugglarnas våldsamma vårdnad eller via ett bråk med en annan toukan som var inlåst i samma lilla bur är oklart. Toukanen som fick namnet ”Tieta” av brasilianska hjälparbetare  var i ett dåligt skick när hon räddades inte bara pga. den vanvård hon fått utan även saknaden av den övre näbben gjorde det svårt för henne att äta. Handeln med djur är tyvärr ett problem inte bara i Brasilien utan även i världen. Där kan svartnäbbade toukaner som Tieta kosta uppemot $5000 på den illegala marknaden. Hon hade vid flera tillfällen försökt att äta sin mat genom att kasta upp det i luften för att sedan försöka fånga maten med munnen, detta var inte alls lätt för henne och hon lyckades bara vid enstaka tillfällen. Den skadade näbben gör det inte bara svårt att äta utan även att överleva det gör henne försvarslös mot rovdjur.

Tieta i färd med att få sin näbb scannad.

Ett projekt startades upp av tre olika brasilianska universitet och organisationen ”Instituto Vida Livre” bildades. Gruppen använde sig av den senaste 3D-tekniken för att scanna, bygga och 3D-printa näbben.
”Det tog tre månader att designa den men det tog bara två timmar att skriva ut den i 3D-skrivaren. Det största problemet var att den skulle väga lite och samtidigt vara rejält stryktålig” sa Designern Gustavo Cleinman från Rio de Janeiros universitet.

Näbben väger bara 4 gram.

Näbben skapades helt i plast och tätningen gjordes av en speciell polymer från växten Ricin (Ricinus communis) vilket gör att den plasttillverkade näbben bara väger 4 gram. Man kan tycka att en toukans näbb ser tung ut då den är väldigt rejäl och stryktålig, men faktum är att den är väldigt lätt och kompakt då den är uppbyggd av en ”svampig” keratin vävnad. Vilket är ett måste för en toukan som bara väger 300 gram.

Tieta fick sin nya näbb den 27 Juli 2015 efter en kortare operation, resultatet blev bra och efter ett tag hade hon börjat vänja sig med sin nya näbb.

”Det tog henne tre dagar att förstå att hon hade en ny fungerande näbb. Vi matade henne med frukt men till en början ignorerade hon det faktum att hon hade fått en ny näbb. Men när vi gav henne levande föda som maskar och kackerlackor började hon äta normalt. Jag tror att hon åt den sortens mat innan hon förlorade sin näbb vilket gjorde att när vi gav henne det igen så satte det igång hennes instinkter.” sa ”Instituto Vida Livre” direktör Roched Seba

Man använde sig av en död toukans näbb när man skapade den nya.

Tyvärr, trots denna revolutionerande protes så kommer Tieta inte att släppas tillbaks i det vilda. Ornitologer och andra experter tror inte att hon skulle klara att överleva där. Men det finns ändå ljus i denna historia, Tieta klarar av att äta självständigt och att mata eventuellt avkomma hon må få i framtiden. Tanken är att Tieta ska placeras ihop med en annan toukan som också räddats från den illegala handeln och passande nog har även han ett problem med sin näbb. Forskarna hoppas nu att de två ska para sig. Deras ungar ska då släppas ut i naturen.

Tieta med hennes nya näbb.

SparaSpara

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.