Pilgrimsfalkar i Chicago

I en blomlåda på 28:e våningen valde ett pilgrimsfalks par att bygga sitt bo. En lyckad häckning som resulterade i fyra ungar. I april 2014 började pilgrimsfalks paret känna sig hemmastadda på IT-konsulten Dacey Arashibas balkong. Falkarna trivdes men det gjorde inte hans grannar, som klagade på fåglarnas avföring samt deras väsen.
Vicevärden sa att fåglarna måste bort och skickade personal för att skrämma iväg fåglarna. De lyckades, men bara tillfälligt. I Juni var de tillbaka och en vecka senare hade det lagt tre ägg i Arashibas blomlåda.

Han fattade tycke för dessa mäktiga rovfåglar och ville inte att det skulle skrämmas iväg ännu en gång. Han tog då kontakt med Mary Hennen, ordförande för Chicagos pilgrims program som berättade att falkarna är skyddade enligt lag och det är högst olagligt att trakassera och störa dem.
Falkarna var tidigare kända för henne som ”Belmont-Addison”, två lokala gator som falkarna hade som revir och hon hade följt dem i deras tidigare, tyvärr misslyckade häckningar. Hon ansåg att det skulle vara mycket överraskade ifall häckningen skulle fullföljas. Och mycket riktigt hade Hennen rätt. En dag då Arashiba öppnade dörren till sin balkong så var äggen borta, när häckningar går fel brukar pilgrimsfalkar putta ut äggen ur boet alternativt äta upp dem.

Här regerar jag! – Foto: Luke Massey

Världens snabbaste djur – Foto: Luke Massey

Men i mars 2015 var paret tillbaka. ”De verkade beslutsamma, om jag håller mig undan och försöker medla med vicevärden så kanske de skulle klara sig”, sa Arashiba.
Denna gången protesterade inte husets ledning utan hoppade istället på tåget. Arashiba döpte falkarna till Linda och Steve. Han satte upp en webcam och började dokumentera falkarnas framgång på Instagram.
Brittiska naturfotografen Luke Messey hittade till Arashibas Instragram-konto och hörde av sig till honom via hans Instagram-konto och snart satt han på ett plan på väg till Chicago.

Stolt förälder – Foto: Luke Massey

Det blir lite skitigt – Foto: Luke Massey

Föräldrarna styckar upp mat – Foto: Luke Massey

Matdags – Foto: Luke Massey

Arashiba lät Massey bo i hans lägenhet en hel månad så att han kunde dokumentera deras utveckling från fluffiga småttingar till tuffa ”ungdomar”. Chicagos pilgrims program var där och ringmärkte individerna innan de flög iväg i början på juli så att man kan följa dem i framtiden.

Arashiba har fått mycket beröm för sin gästvänlighet och många menar att om falkarna valt en annan balkong så kanske kullen inte hade klarat sig.

Ringmärkt unge – Foto: Luke Massey

Hallå där! – Foto: Luke Massey

I ett samarbete mellan ”Chicago Academy of Sciences”, ”Lincoln Park Zoo” och ”Illinois Department of Conservation” släppta man mellan åren 1986 och 1990 ut 46 stycken pilgrimsfalkar som växt upp i fångenskap. Vilket idag har gjort att arten rotat sig i staten. I staten Illinois finns det 19 stycken pilgrimsfalk par och häckningen ses som en stor seger för pilgrimsfalkens status inte bara i Illinois utan även för hela landet. Efter flera decennier som ”akut hotad” var pilgrimsfalken borta från den listan. Efter hårt arbete kombinerat med uppfödning så har de nu återhämtat sig.

Intressant fakta och länkar om pilgrimsfalkar:

Pilgramsfalk i P2-fågeln.
Projekt: Pilgrimsfalk hos Nordens Ark.
Pilgrimsfalken hos svenska djurskyddsföreningen.

SparaSpara

Comment(1)

  • Dr BÖRD

    27 augusti 2015

    Fet fågel, undra vilken innertemperatur bröstfilén ska ligga på för att bli så mör som möjligt?

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.