Smarta djur

Vi människor besitter förmågan att resonera och lösa problem. Vi är självmedvetna, också medvetna om närvaro, tankar och andras känslor. Vi är kreativa, vi har språk för att kunna uttrycka tankar och idéer. Allt detta är olika tecken på intelligens. Så det är inte helt enkelt att mäta hur smarta djur egentligen är. Det beror bland annat på vilket sätt du bedömer deras intelligens, då djur oftast har helt olika förutsättningar för kunna utföra samma tester. Forskarna är inte alltid överens om vilka de smartaste djuren är eller om själva definitionen av intelligens samt hur man ska rangordna dem, då djuren har expertis inom olika fält. Här är några av jordens intelligenta djur.

Schimpanser

Schimpansen är med bonobon ( tidigare dvärgschimpans) de djur som är närmast släkt med oss människor och våra gener är som minst 98% identiska. Schimpansen använder och tillverkar bland annat sina egna verktyg, jagar i grupp för ökade chanser att fånga byten. Genom studier har det också observerats att schimpansen visat en rad andra känslor förknippade med mänskligt beteende, såsom självkännedom, sorg, empati och altruism (att vara generös). I vissa minnestester har schimpansen även gjort bättre i från sig än människor.

Elefanter

Om man mäter storleken på hjärnan så tyder det på att elefanter vet en hel del. Man vet att elefanten är ett mycket socialt djur och har bland annat sett hur elefanter tröstar andra familjemedlemmar, hjälper andra arter i nöd, leker med varandra i vattnet och hur de kommunicerar med varandra genom att känna av vibrationer i sina fötter. Den asiatiska elefant honan ”Happy” kunde känna igen sig själv i spegeln,  vilket är ett ganska komplext beteende som delas med människor, apor och delfiner.

Papegojor – Grå jako

Papegojan Alex en grå jako är en av de smartaste papegojorna någonsin. Alex hade lärt sig namnet på 50 olika saker. Kunde se skillnaden mellan 7 olika färger och 5 olika former. Kunde ca 150 olika ord och hade även förmågan att räkna. Alex var även det första djuret att ställa en existentiell fråga, han frågade vilken färg han var, och fick veta att det var ”grå”. Tyvärr, avled Alex vid en ålder av 29 troligen i sviterna av en hjärtinfarkt eller stroke.
En annan smart grå jako är N’kisi som besitter ett ordförråd på över 1000 ord!

Kråkfåglar – Svartkråka

Kråkfåglar är kända för att vara smarta fåglar. Redan på vikingatiden visste man detta och korparna Hugin och Mumin fick representera vishet och kunskap. Kråkor har ovanligt stora hjärnor i proportion till en schimpans hjärna. Den kortnäbbade kråkan (Corvus moneduloides) har inte bara väldigt lätt att anpassa sig till sin omgivning utan har samma kognitiva förmågor som icke mänskliga primater när det gäller att tillverka och använda sig av redskap, till exempel pinnar, för att få tag på mat.

 

Grisar

Med fraser som ”Smutsig som en gris” och ett rykte om frosseri och dålig hygien, så är faktiskt grisar mycket intelligenta djur. Enligt forskning så kan en medelålders gris vara lika smarta som en treåring, både tama och vilda grisar har visat de klarar av att anpassa sig i komplexa miljöer och har förmågan att lära sig nya färdigheter. Grisar har i vissa tester löst uppgiften lika snabbt som schimpanser.

Delfiner

Likt kråkfåglarna har delfiner stora hjärnor i förhållande till sin kroppsstorlek och har ett neocortex som är mer invecklat än människans. Forskare menar att med denna utvecklade del av hjärnan så är delfiner strax bakom människan när det gäller kognitiva förmågor. Delfiner är ett extremt socialt djur och man ser ofta stimm av delfiner ute på haven som hoppar, snurrar, visslar och tävlar med varandra. De har även ett komplext och avancerat språk som de använder för att kommunicerar med varandra. Såsom många andra intelligenta djur så stannar mammorna kvar hur sina ungar i flera år för att lära dem allt de behöver veta för att klara sig i livet.

SparaSpara

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.